Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravovací režim softballového družstva na soustředění
Kadlecová, Klára ; Süss, Vladimír (vedoucí práce) ; Pravečková, Petra (oponent)
Název práce: Stravovací režim softballového družstva na soustředění. Cíl práce: Cílem práce je sestavit jídelníček odpovídající energetickým a nutričním potřebám při fyzické zátěži na soustředění žen ve věku 18 až 25 let bez let bez zvláštních výživových preferencí s použitím programu FitLinie 5.82. Metoda: Pro zjištění energetické potřeby hráčky byla užita metoda nepřímé kalorimetrie. Do dané rovnice byly dosazeny průměrné antropometrické parametry hráčky softballu a celý výsledek byl navýšen o energii vydanou při každodenním tréninku dle příslušných tabulek. V příjmu energie dodržen poměr základních živin (60 % sacharidy, 25 % tuky, 15 % bílkoviny). Zohledněn byl také dostatečný přísun sacharidů před každou tréninkovou jednotkou. Výsledky: Denní energetický příjem byl během celého týdenního soustředění dodržování průměrně z 98,90 %, což představuje hodnotu přibližně 13 735 kJ. Z hlediska nutričního byl denní příjem základních substrátů stanoven na 490 g sacharidů, 91 g tuků a 122 g bílkovin. Průměrně během celého soustředění se podařilo zajistit příjem sacharidů s přesností na 99,54 % (488 g). Příjem tuků byl plněn s podobnou přesností a lehkým přesahem na 100,93 % (92 g). Pro bílkoviny pak platila průměrná přesnost za celý týden 97,51 % (119 g). Závěry práce: Jídelníček, který byl sestaven,...
Výživa ve sportovní gymnastice
Tománková, Tereza
Bakalářská práce Výživa ve sportovní gymnastice obsahuje obecné informace o sportovní gymnastice a její fyziologii. Blíže popisuje výživu s jejími složkami a bilancí tekutin v oblasti tohoto sportu. Pomocí kazuistiky, která je zaměřená na zkušenosti bývalé elitní gymnastky se stravováním napříč kariérou a její stravování dnes na pozici trenéra, jsou shrnuta jednotlivá výživová doporučení. Pozornost je také věnována kloubní výživě, především na dodržení deklarace glukosaminu a chondroitin-sulfátu a porovnání jejich kvality a ceny.
Stravovací návyky obézních dospělých
MANSFELDOVÁ, Lucie
Obezita v dnešní době patří mezi nejčastější chronické onemocnění v České republice. Nadváhou v České republice trpí 73 % mužů a 57 % žen, z toho obezitou 24 % mužů a 26 % žen. Za vznik obezity můžou nevhodné stravovací návyky a nízká pohybová aktivita. Hlavním cílem bakalářské práce s názvem "Stravovací návyky obézních dospělých" bylo zmapovat stravovací návyky a složení stravy skupiny obézních jedinců ve věkovém rozmezí 30 40 let. Práce je rozdělena na dvě části na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou obezity. Na začátek je uvedena historie obezity, dále zmiňuji různé definice, klasifikace obezity. V teoretické části dále píši o energetické potřebě, metabolismu a také o Body Mass Indexu. Popisuji rozdělení tuku v organismu a jeho metodách měření. V další kapitole jsem se zaměřila na rizikové faktory pro obezitu neovlivnitelné a ovlivnitelné faktory. Další kapitoly patří příčinám vzniku obezity, prevenci obezity a zdravotním rizikům, které jsem rozdělila na metabolické a mechanické komplikace. Poslední část je o léčbě obezity. V praktické části jsem prováděla výzkum na 10 respondentech, které jsem si dobrovolně sama vybrala. Vstupními kritérií bylo BMI vyšší nebo rovno 30 a museli spadat do věkové kategorie 30 40 let. Pro výzkum byly využity záznamové listy, které byly vyhodnoceny v programu Nutriservis profi. Údaje byly doplněny analýzou dotazníkového šetření. Výsledky šetření ukazují na to, že stravovací návyky a energetický obsah se neshodují s výživovým doporučením a zásadami zdravého životního stylu. Obézní osoby volí nevhodné potraviny a mají nízkou pohybovou aktivitu.
Výživa pacientů s PEG v praxi
JIROVSKÁ, Nikola
Bakalářská práce je zaměřena na pacienty s perkutánní endoskopickou gastrostomií v praxi. Práce je rozčleněna na teorii a praxi problematiky. Teoretická část se zabývá historií stomií, zjišťováním stavu výživy a obecnými informacemi o stomiích. Střed teoretické části obsahuje nejdůležitější část práce, a to uvedení do problematiky PEG. Poté pokračuje kapitola o určení energetické hodnoty a o enterální výživě, na kterou navazuje úsek o pomůckách při aplikaci enterální výživy. Teoretickou část zakončuje kapitola o komplikacích výživy do perkutánní endoskopické gastrostomie. Cílem práce bylo zhodnocení příjmu nutrice podávané do PEG, a zjištění informovanosti pacientů, případně ošetřujícího personálu v oblasti péče o PEG. K dosažení cílů práce jsem použila kvalitativní výzkum. Pomocí polostrukturovaného rozhovoru se zdravotní sestrou, a ve dvou případech s pacientem a ošetřujícím personálem, jsem postupně probrala problematiku PEG. Dohromady jsem pracovala se šesti pacienty, které jsem dvakrát navštívila. V další části jsem stanovila potřebu živin, energie a vybraných vitamínů a stopových prvků, které jsem následně porovnala se skutečným příjmem v enterální výživě. K vyhodnocení přijímané výživy jsem použila aplikaci Nutriservis. Ošetřující personál často nemá dostatek informací o péči, nutné pro pacienty s PEG, a literatura v českém jazyce je v této problematice neuspokojivá. Dřívější vzdělání zdravotních sester nezahrnovalo péči o PEG. Metoda byla v České republice zavedena až v 90. letech. Téměř všichni pacienti, kteří byli zařazeni do mého výzkumu, trpěli podváhou. Navíc i přes to, že se jejich váha měnila, druh výživy a její množství zůstávaly stejné. Nejčastější komplikací pacientů byly průjmy. Ačkoliv se v literatuře píše, že sonda by měla vydržet několik let, dle ošetřujícího personálu vydrží rok až dva. Informace v mé práci mohou posloužit jako pomůcka nejen pro pacienty s PEG a jejich rodinu, ale také pro zdravotníky, kteří se starají o pacienta s PEG.
Stravovací režim softballového družstva na soustředění
Kadlecová, Klára ; Süss, Vladimír (vedoucí práce) ; Pravečková, Petra (oponent)
Název práce: Stravovací režim softballového družstva na soustředění. Cíl práce: Cílem práce je sestavit jídelníček odpovídající energetickým a nutričním potřebám při fyzické zátěži na soustředění žen ve věku 18 až 25 let bez let bez zvláštních výživových preferencí s použitím programu FitLinie 5.82. Metoda: Pro zjištění energetické potřeby hráčky byla užita metoda nepřímé kalorimetrie. Do dané rovnice byly dosazeny průměrné antropometrické parametry hráčky softballu a celý výsledek byl navýšen o energii vydanou při každodenním tréninku dle příslušných tabulek. V příjmu energie dodržen poměr základních živin (60 % sacharidy, 25 % tuky, 15 % bílkoviny). Zohledněn byl také dostatečný přísun sacharidů před každou tréninkovou jednotkou. Výsledky: Denní energetický příjem byl během celého týdenního soustředění dodržování průměrně z 98,90 %, což představuje hodnotu přibližně 13 735 kJ. Z hlediska nutričního byl denní příjem základních substrátů stanoven na 490 g sacharidů, 91 g tuků a 122 g bílkovin. Průměrně během celého soustředění se podařilo zajistit příjem sacharidů s přesností na 99,54 % (488 g). Příjem tuků byl plněn s podobnou přesností a lehkým přesahem na 100,93 % (92 g). Pro bílkoviny pak platila průměrná přesnost za celý týden 97,51 % (119 g). Závěry práce: Jídelníček, který byl sestaven,...
Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích návyků u věkové kategorie žen 50+
SLÍPKOVÁ, Klára
Bakalářská práce pojednává o problematice řízené úpravy hmotnosti pomocí změny stravovacích návyků u žen ve věku 50+. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části definujeme základní termíny a problematiku obezity. Hovoříme o látkách potřebných pro život a správnou funkci tělesných orgánů a zároveň zmiňujeme problematické aspekty současných moderních stravovacích návyků. V praktické části charakterizujeme probandy a zároveň úpravu změny jejich jídelníčku, kterou podstoupily. V konečné fázi prezentujeme výsledky své práce, tedy vliv, jaké úpravy měly na změnu hmotnosti a přidružených veličin (obsah tuku v těle, aktivní tělesná hmota, voda v těle).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.